Pages

maanantai 24. joulukuuta 2012

Koiran vieminen Suomesta Australiaan

EDIT (19/08/2013): DAFFin sivuilla on uudet ohjeet ja linkit, jotka on päivitetty toukokuussa 2013.

Lue myös muut postaukset Herculen elämästä Australiassa:

Elämää karanteenissa
Elämää karanteenissa osa 2
Herculen kuulumisia 2 kk karanteenin jälkeen
Mäyräkoirafanien must Sydneyssä
Asiaa kirpuista
Hercule lomalla Jervis Bayssa
Parhaat uimarannat koirille Sydneyssä


Moikka kaikille! Tämä postaus on tarkoitettu niille, jotka ovat itse tuomassa koiraa Australiaan tai tietävät jonkun, joka etsii tietoa kyseisestä operaatiosta. Hoidin itse koko prosessin alusta lähtien itse, ja koirani on juuri vapautunut Sydneyn karanteenista. 

Halusin kirjoittaa tästä siksi, että vaikka miten googlasin ja etsin tietoa aiheesta, sitä oli hyvin vähän tarjolla suomen kielellä. Jos tämä kirjoitus auttaa edes yhtä toista hauvelia ja omistaa suoriutumaan hommasta helpommin, olen tyytyväinen. 


Hercule koneen matkustamossa matkalla Geneveen. Huomioikaa, että kaikki koirat eivät käyttäydy lentokoneessa yhtä rauhallisesti kuin tämä pötkylä! Harjoitus tekee mestarin...

Mielestäni koiraa ei kannata tuoda Suomesta Australiaan, ellei ole aivan pakko. Taloudellisesti sitä ei voi perustella. Kustannukset ovat useita tonneja. Omassa tapauksessani veikkaisin kaikkien kustannuksien yhteissummaksi noin 3 500 euroa, ja Hercule on pieni koira - isompien koirien lentomatkat maksavat enemmän. Myös itselle ja koiralle aiheutettu stressi on jotain, mitä ei voi järjellä perustella. Mutta: raha on vain rahaa, omaa koiraa ei voi mikään korvata. Tekemällä kaiken ohjeiden mukaan, koira saadaan kyllä Australian mantereelle turvallisesti, terveenä ja ennen kaikkea omana itsenään. 

Oma koirani oli matkustanut lentokoneen matkustamossa aiemmin lyhyen kolmen tunnin lennon ilman minkäänlaisia ongelmia, eikä hän edes inahtanut koneen noustessa/ laskeutuessa. Mutta olen kuullut tarinoita koirista, jotka ulvovat koko matkan, eivätkä pysy paikallaan hetkeäkään. Kannattaa jo alussa siis miettiä, miten oma koira suhtautuu matkustamiseen ylipäätään. 


Lento Australiaan on hirvittävän pitkä. Ellet omista jahtia, koirasi joutuu matkustamaan Australiaan lentokoneen ruumassa, vaikka hän olisi kuinka pieni. Jos et siis omista omaa jahtia ja koirasi pelkää matkustamista, mieti kannattaako hommaan ryhtyä ollenkaan.

Hercule odottaa nätisti vuoroaan eläinlääkärin vastaanotolla. Vuorossa ensimmäinen verikoe viime kesäkuussa. 

Aivan aluksi suosittelen, että omistaja lukee Australian viranomaisten ohjeet koiran tuomisesta Suomesta Australiaan englanniksi. Kaikkia koirarotuja ei esimerkiksi voi tuoda tänne ollenkaan. Kannattaa myös huomioida, että koiran saapuminen Australiaan ja karanteeniaika Suomen talvikuukausina joulu-helmikuussa on kuuminta aikaa täällä, ja lämpötila voi kohota 40-asteiseksi. Jos koira on vanha tai kärsii terveydellisistä ongelmista, on myös syytä miettiä, mihin aikaan vuodesta koiraa lähtee tänne tuomaan. Karanteenihäkki on karu, ja vaikka vesisuihkuttimet ovat päällä kuumimpina päivinä, ei lämpötila häkissä kovasti laske. 

Linkin stepit 1-4: nämä asiat olivat ainakin omalla koirallani jo valmiiksi kunnossa, mutta ne on helppo tarkistuttaa ja hoitaa kuntoon soittamalla omalle eläinlääkärille (Government Approved Veterinarian). Tässä vaiheessa kannattaa myös selvittää, mikä on koiran mikrosirun tyyppi. Itse jouduin jäljittämään sitä ensin kasvattajan ja sitten sen laittaneen eläinlääkärin kautta. Melkoista salapoliisityötä, voin kertoa...



Hercule on tottunut ottamaan nokosia milloin missäkin ilman valituksia. Tässä ollaan menossa Genevestä Ranskan kautta Italiaan. Jos joku ei saa kuvasta selvää, niin poika nukkuu auton jalkatilassa ketarat ojossa kaikessa rauhassa...

Olennaista on prosessin alussa ottaa rabieksen vasta-aineverikoe mahdollisimman nopeasti, sillä se määrittää loppupäässä sen, kuinka pitkään koira on karanteenissa. Eli kun tiedätte, että muutto Australiaan on edessä, hoitakaa Suomea koskevan orientaatiopaketin Step 5 kuusi kuukautta/ mahdollisimman pian kuntoon ennen lähtöä. 

Itse olin myöhässä tämän asian suhteen, ja hauvelini jäi Suomeen sukulaisten luo hoitoon, kun itse jo lähdin Australiaan. Tämä siksi, että halusin minimoida karanteeniajan 30 päivään. Eli jos verikoe otetaan 150 päivää ennen koiran saapumista Australiaan, on karanteeniaika kaikista lyhyin, 30 päivää. Jos verikoe taas otetaan vasta 60 päivää ennen koiran saapumista, joutuu koira olemaan karanteenissa 120 päivää. En usko, että kukaan haluaa koiransa niin pitkää vankila-aikaa kokevan. Jo tuo 30 päivää on aivan tarpeeksi hirvittävä! 



Koiran lentomatka Suomesta Australiaan kestää jopa kaksi päivää.

Oma eläinlääkäri ottaa verikokeen ja lähettää näytteen laboratorioon, meidän tapauksessamme kyseessä oli Evira. Tulokset saa postissa omaan kotiin. Tässä menee jonkin aikaa. Tämän jälkeen - jos tulos on hyväksyttävä - paperi pitää viedä allekirjoitettavaksi ja leimattavaksi kunnan eläinlääkärilleOfficial Government Veterinarian:lle, joka tekee tuloksista lausunnon. Itse asuin Helsingissä, mutta joka kunnalla on tietysti oma kunnan eläinlääkärinsä.

Tässä vaiheessa pitää myös täyttää tämä kaavake, joka liitetään tuontilupahakemukseen.

Tiedossa pitää myös olla, kuka lähettää (exporter) ja kuka vastaanottaa (importer) koiran Australiassa.  Tässä vaiheessa piti ainakin omalla kohdallani olla tiedossa joku puhelinnumero ja osoite Australiassa.  

Kun lausunto on saatu, voi anoa tuontilupaa

Kun olette saaneet tuontiluvan sähköpostiinne, selvittäkää mille karanteeniasemalle koira menee. Tuontilupanumeron avulla voitte tehdä alustavan varauksen asemalle koiraa varten. 

Ottakaa yhteys matkanjärjestäjään. Itse käytin Travel Cargo -nimistä yritystä ja heidän kanssaan asiat sujuivat erinomaisesti. Firmalta saa ohjeita lentoon liittyen, ja he ovat muutenkin todella auttavaisia. Heiltä voi kysyä hintatiedusteluja sekä tietoa siitä, mikä on hyväksyttävä kuljetuslaatikko koiralle. Itse käytin Vari Kenneliä. Niitä myydään useissa eläintarvikkeiden nettikaupoissa, muun muassa täällä.


Herculen kuljetuslaatikko on Vari-Kennel Ultra F 71 71 x 52 x 55 cm / 6 kg. Ja ruokakupit laitetaan matkan ajaksi tietysti laatikon SISÄpuolelle.

Kuljetuslaatikon käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen. Sen ovea kannattaa pitää auki ja totuttaa koira syömään ja juomaan laatikon ruokakupeista. 

Step 11. kanssa kannattaa olla tarkkana. Omalle koiralleni oli annettu perusrokotukset (General Vaccinations) jo hyvissä ajoin ennen lähtöä, enkä ollut tulkinnut ohjeiden "Between one (1) year and 14 days prior to export" oikein. On siis syytä huomioida, että näistä perusrokotuksista annetaan vielä "boosterit" eli tehosteet 14 päivää ennen lähtöä (ei 14 päivän aikana). Huomasin tuon lausemuodon kaksi päivää liian myöhään ja tästä seurasi tietysti itkua ja hampaiden kiristelyä. Peli ei kuitenkaan ollut menetetty, vaan saimme erään lomakkeen, jolla myöhästyminen kuitattiin ja tehosteet ehdittiin vielä antaa.


Step 13. voi suorittaa omalla eläinlääkärillä, kuten kohdan 5. Eläinlääkäri ottaa verinäytteen ja se lähetetään analysoitavaksi Eviraan ja Sveitsiin. Tulokset kannattaa näistäkin tilata omaan kotiin, niitä sai meidän tapauksessamme odotella puolisentoista viikkoa. Kannattaa ajoittaa tämä siis jonnekin noin 27 päivää ennen lähtöä, että tulokset ehtivät tulla. On syytä huomioida, että matkaan kuluu Suomesta Australiaan kaksi päivää, joten tasan 30 päivää ennen lähtöä näytteitä ei kannata ottaa. Tässä yhteydessä annetaan myös ensimmäinen punkkikäsittely. Itse käytin Frontline-nimistä tuotetta, jonka olin ostanut etukäteen apteekista.

Ennen matkaa koiran kuljetuslaatikkoon teipataan ruokintaohjeet englanniksi. Ne kannattaa kirjoittaa ja printata etukäteen valmiiksi. Kuljetuslaatikkoon kannattaa laittaa sanomalehtiä pohjalle, sen jälkeen esimerkiksi kylpyhuoneen matto ja lopuksi vielä vaikka ohut tyyny. Laatikkoon kiinnitetään kaksi tyhjää muovikuppia. Myös hihna teipataan laatikkoon. Leluja ei kannata laittaa laatikon sisään. Ne voi teipata ulkopuolelle, mutta parasta on, jos vie heti karanteeniin Australiasta ostettuja leluja ja säästää vanhat lelut kotiinpääsyä varten.

Lähtöpäivä. Step 16. ja 17. varten kannattaa varata hyvissä ajoin kunnan eläinlääkärin tapaaminen vaikka samalle päivälle kuin on lähtö, mutta viimeistään 4 päivää ennen lähtöä. Itse varasin samasta paikasta ajan, missä kävin leimaututtamassa rabieksen vasta-aineverikoetodistuksen, eli täältä. On syytä huomioida, että kohdan 16. tarvittavat aineet (esimerkiksi Drontal ja Frontline) on ostettava itse etukäteen, niitä ei ole saatavissa vastaanotolla. Tuontiluvan täytössä kannattaa olla erityisen tarkka sen suhteen, että kunnan eläinlääkäri (Official Government Veterinarian) leimaa Suomessa omalla virallisella leimallaan kaikki koiran asiakirjojen sivut (laboratoriotulokset, kaikki tuontiluvan sivut jne.) Tässä ei riitä, että tavallinen eläinlääkäri täyttää ja allekirjoittaa tuontiluvan Sertifikaatti A:n. Omalla kohdallani tuontiluvan osa B täytettiin Amsterdamissa. Originaalit paperit laitetaan omaan muovitaskuunsa passin kanssa ja kaikista papereista sekä passin sivuista otetaan kolmet kopiot.

Kunnan eläinlääkäriltä sitten lähdettiin Travel Cargon toimistolle ja kohta pian terminaaliin ja Finnairin iltapäiväkoneeseen kohti Amsterdamia.


Urhea Hercule lähtötunnelmissa Helsinki-Vantaalla. Vähän taitaa jännittää, kun häntä on mennyt koipien väliin... Travel Cargon palvelua voin suositella kaikille, joilla on ulkomaanmuutto tai eläinkuljetus ulkomaille edessä!

Kaikenlaista matkustamista koiran kanssa helpottaa, jos koira totutetaan matkustamiseen jo pentuna. Hercule totutettiin autoon, julkisiin kulkuneuvoihin ja jopa pyörän kyytiin jo kolmen kuukauden ikäisenä. Lisäksi hänelle ostettiin kantokassi samana päivänä kun hänet haettiin kasvattajalta, ja kassista on tullut rakas turvapaikka pojalle. 


Hercule Amsterdamissa odottamassa lentoaan Kuala Lumpurin kautta Sydneyhyn. 

Kun Hercule oli saatu kaikkine lukuisine papereineen Helsinki-Vantaalle, Travel Cargo huolehti hänestä siitä eteenpäin. Käytännössä Hercule matkusti ensin Amsterdamiin maanantai-iltana, jossa hän kävi tarpeillaan ja toivottavasti söi ja joi ja valmistautui pitkään matkaan seuraavana päivänä. Travel Cargon yhteistyökumppanit huolehtivat hänestä Amsterdamissa ja majoittivat hänet yhdeksi yöksi. Koko seuraavan tiistaipäivän ja illan Hercule oli koneessa ja matkusti kohti Australiaa. 

Sydneyssä koiran vastaanottivat karanteeniviranomaiset, eikä koiraa saanut nähdä kuin vasta seuraavana päivänä. Tuosta kuljetuksesta Sydneyn kentältä Eastern Creekin karanteeniin lähetettiin vielä samassa kuussa mukava lasku kotiin, mistä ei ollut mainintaa missään. 


Herculen kaikki paperit olivat onneksi kunnossa ja hän vapautui karanteenista minimiajan kuluttua. Olen kuullut tarinoita, joissa joku koiran rokotus on ollut väärä, ja koko karanteeniaika on jouduttu laskemaan uusiksi, toisin sanoen koira on joutunut olemaan siellä kuukauden tai kuukausia enemmän mitä oli suunniteltu. Suosittelen, että paperiasioiden kanssa ollaan mieluummin liian tarkkoja kuin että ne tehdään hutaisten. Australian tuontirajoitukset ovat erittäin tiukat, eikä niiden kanssa kannata lähteä "kokeilemaan", jos jutut menisivät oikein. Jokainen kohta tuontiluvassa (Import Permit) on oltava oikein. Heillä on erittäin tiukkoihin rajoituksiin syynsä, eikä koiraa kannata lähteä tuomaan tänne, jos ei ole kärsivällisyyttä huolehtia joka ikisestä kohdasta. 


Lopuksi vielä huomioita omista kokemuksistani. Koko prosessi on vaivalloinen, ja henkinen piina vain pahenee loppua kohden, koska matka on hirvittävän pitkä koiralle. Hercule oli laihtunut 0,5 kiloa kahden päivän aikana. Myös karanteeniolot voivat järkyttää aluksi. Koiran häkki on pieni ja karu ja koirien ulvontaa ja haukkumista kuuluu jatkuvasti ja joka puolelta. Eräs eläintenhoitaja karanteenissa kertoi, että jotkut koirat eivät ole joskus päästäneet hoitajia lähelleen saati edes sallineet heidän koskettaa, koska ovat olleet niin hädissään. Australian karanteenista ja Herculen kokemuksista siellä voi lukea lisää muun muassa tästä postauksestani. 





Hercule ensimmäisenä päivänä karanteenissa. Ei tämän pikku hurmurin ristimänimi turhaan ole Fortis Fortunata, sen verran urhea hän on ja vahvaa tekoa, ja kaiken lisäksi onnekas, kun pääsee nauttimaan Australian ikuisesta kesästä! Kutsumanimi Hercule puolestaan viittaa täydelliseen ulkomuotoon ja sankarin luonteeseen. Ei turhan vaatimaton tapaus.




Karanteeniasemalla voi varata viikossa kaksi 30 minuutin ulkoiluhetkeä koiransa kanssa. Työntekijät karanteeniasemalla eivät siis käytä koiria lainkaan ulkona, vaan tarpeet tehdään häkin ulkona sijaitsevaan osaan. Itse käytin Pets Get Physical -nimistä yritystä, joka käytti Herkkua juoksuttamassa pihalla. Kuukauden aikana, kun vierailin Herculen luona, huomasin vilpillistä ja ikävää toimintaa DogWalks -nimiseltä yritykseltä, enkä todellakaan voi suositella heidän palvelujaan. 

Kun koira pääsee vapaaksi ja uuteen kotiinsa, on fiilis uskomaton. Voi muistella naureskellen kaikkia niitä tuskallisia hetkiä ja tiuhaan tahtiin hoettuja kirosanoja ja onnitella itseään kaikesta pirullisesta paperisodasta. Vapautumisen jälkeisiä fiiliksiä pääsee lukemaan tästä.


Viimeinen huomautus: tämä kirjoitus on tehty kesä-joulukuuta 2012 koskeviin säädöksiin perustuen, enkä tiedä, tulevatko säännöt muuttumaan. Olen muun muassa kuullut, että minimiaika karanteenissa muuttuisi 30:stä kymmeneen päivään, mikä on tietysti meidän kannaltamme raivostuttavaa, jos se vielä tapahtuu ihan pian. Olen myös kuullut, että Sydneyn karanteeni suljetaan ja että Melbourneen perustetaan megakaranteeni. 


Mielelläni kuulisin muiden kokemuksista tai parannusehdotuksista tätä kirjoitusta koskien. Voin vain sanoa, että näin tehtiin meidän tapauksessa. En tiedä, onko kaikki tehty helpoimmalla mahdollisella tavalla, mutta tämä on yksi tapa saada koiransa Australiaan.


Onnea ja pitkäpinnaisuutta kaikille niille, jotka hommaan ryhtyvät! 





Home!

EDIT (19/08/2013): DAFFin sivuilla on uudet ohjeet ja linkit, jotka on päivitetty toukokuussa 2013.



31 kommenttia:

  1. Kiitos. Erinomainen tietopaketti! :)
    Oikein hyvää ja rauhallista joulua.
    -Anna

    VastaaPoista
  2. Hei, Anna! Kiitos paljon ja samoin Sinulle :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos todella paljon blogista, itse olen kesällä muuttamassa Brisbaneen ranskanbuldoggini kanssa ja on ollut todellista tuskaa etsiä tietoa ja miettiä miten asiat käytännössä menee :) toivottavasti koirani selviää matkasta hyvin ja sopeutuu uuteen ilmastoon.

    VastaaPoista
  4. Hei kiva kuulla! Autan tosi mielelläni jos tulee kysyttävää, älä epäröi kysyä! :) yksi uusi varoituksen sana jo tässä vaiheessa! Oma koirani sai heti kirppuja ja ne vasta pirullisia ovatkin. Eivät mitään kevytsarjalaisia. Paras aine on kuulemma Advantix. Itse käytin Frontlinea, mutta ei tehoa.

    Tsemppiä kaikkeen! :)

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia napakasta tietopaketista!
    Rokotuksista vielä sen verran (general vaccinations, step 11), että riitäneekö yksi kennelyskärokotus 14 vrk:tta ennen lähtöä, vai tuleeko tästäkin olla annettu aiemmin jo yksi rokote?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä! Hercule sai kennelyskärokotteen keväällä ja se pitää ottaa myös 14 päivää ennen lähtöä (Between one (1) year and 14 days prior to export.) Huomatkaa tuo sana AND.

      En tosiaan tajunnut aluksi, että yleisrokotteista annetaan boosterit 14 päivää ennen lähtöä, mutta kun otin yhteyttä Aqisiin, he lähettivät lomakkeen (80 AUD), jolla myöhästymisen sai selvitettyä. Aqisiin voi hyvin ottaa yhteyttä jos on epäselvää, he vastaavat melko nopeasti: animalimports@daff.gov.au

      Poista
  6. Hi Michael, I'm sure you are nervous. I almost checked into a mental institution in the end of this process!

    I don't know if you understand Finnish, but I was a little bit less nervous because my dachshund had already traveled A LOT before. He didn't whine in the airplane cabin (some dogs bark the whole trip) and I had also been taking him everywhere I've gone since he was a baby. Is your dog scared of traveling, i.e. trams, cars? If she is, you might wanna practice traveling with her before putting her into a jumbojet!

    Dogs live in the moment. I'm sure the two day trip was awful and traveling in a small crate isn't the best way to travel. My dogs lost 0,5 kilos during his two day flight. BUT, Hercule is completely normal now here in Sydney. The day after he arrived and I saw him he was clearly tired but still wanted to play and give hugs and kisses. :)

    Make sure you find out the right 1) government approved vet + 2) official government vet. There are many great vets in Helsinki.

    The quarantine time can be quite painful too - for the owner. It's not a happy place. The dogs whine, bark and cry all the time. But I think at least my dog really liked it there: lots of other dogs to talk to (haha) and always something going on.

    I hope this will help you Michael. Good luck to you and your dog with the process. You can email me or ask here if you still have any questions!

    VastaaPoista
  7. Hei, Minkälaista vilpillistä/huonoa toimintaa huomasit Dog Walks nimiseltä firmalta? Mieheni kerkesi varata heiltä koiran ulkoilutusta yms. mutta luettuani blogisi tulin toisiin aatoksiin. Loistava teksti, kiitos tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Firma on jättimäinen, eikä heillä ei ole tarpeeksi työntekijöitä. Sen sijaan, että he rehellisesti ilmoittaisivat olevansa ylibuukattuja tai palkkaisivat kunnollisia työntekijöitä, myös työntekijöiden lapset ovat töissä. Sivuilla luetellut tittelit ja saavutukset tuskin koskevat hädin tuskin 20-vuotiasta poikaa. Karanteenialue on massiivinen ja se soveltuu mainiosti vilpilliseen toimintaan. En tiedä, johtuiko ajanpuutteesta (koska heillä on niin paljon asiakkaita) vai silkasta välinpitämättömyydestä, mutta eräs poika vietti keskimäärin seitsemän minuuttia kussakin häkissä, jotka sijaitsivat kaikki oman koirani häkin läheisyydessä. Yhdessä häkissä hän tuskin koski koiraan. Toisessa hän ryhtyi saman tien napsimaan kuvia kamerallaan tervehtimättä koiraan ollenkaan - aivan kuin kuvien ottaminen olisi ollut primaari tarkoitus vierailulle! Kolmannen kanssa hän otti koiran harjasta kuvia ja ilmoitti samana iltana firman nettisivuilla kuvien yhteydessä, että oli harjannut koiran, vaikka en nähnyt harjan ja koiran kohtaamista koko aikana. Minä ainakin kuvittelin maksavani näille firmoille läsnäolosta, en kuvista. En aluksi kiinnittänyt tähän huomiota, mutta kun istuu kaksi kertaa kaksi tuntia viikossa pienessä häkissä, sitä alkaa tarkkailla ympäristöään ja sen rutiinit tulevat tutuiksi. Oli sydäntä särkevää seurata vieressä mitä tapahtui, mutta minkäs teet.

      Kannattaa käyttää (myös tässä tapauksessa) pienempiä firmoja, jotka ovat asialleen vihkiytyneitä, REHELLISIÄ, eivätkä rahanahneita huijareita, kuten Dog Walks. Puistattaa, miten he sivuillaan vetoavat ihmisiin Baggy's story -kirjoituksella, kun todellisuus oli aikalailla karumpaa!

      Poista
  8. Kiitos mielettömästi tästä blogista ja tietopaketista. Luen tätä nykyisin päivittäin, koska aion ryhtyä tähän sekopäisen hulluun hommaan ja viedä koirani Australiaan lokakuussa. Muuta vaihtoehtoa ei ole. Ensimmäinen vaihe suoritettu eilen eli vasta-ainetesti otettu ja lähetetty. Rokotteet uusittu ja EU-passi hankittu koiralle (ymmärsin että vain siinä olevat rokotukset hyväksytään Australiassa?). Menen nyt steppi kerrallaan ja todella toivon, että karanteeniaikaa lyhennettäisiin sillä aikaa, kun odotellaan lähtöä. Juuri tuota karanteeniaikaa pelkään eniten ja sitä, että siellä Sydneyssä on jo loka-marraskuussa kamalan kuuma niissä kammottavissa häkeissä... No, todella toivon, että kaikki menee hyvin. Kaikkea hyvää sinulle ja ihanalle koirallesi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiitos viestistä! Jos saan antaa vinkin, niin koita pitää pää kylmänä ja pysyä rauhallisena. Koirasi imee kaiken energian sinusta ja jos sinä stressaat, myös koirasi on levoton :-) Älä suotta karanteenia pelkää, lentomatka on se pahempi juttu, luulen. Valmista haukkusi sitä varten mahdollisimman hyvin, väsytä ennen matkaa, äläkä anna nukkua, jotta hän olisi mahdollisimman raukea koneessa ja saattaa jopa nukkua. Karanteenissa hän kuitenkin saa liikuskella. :) jos koirasi on terve, kaikki sujuu kyllä hyvin. Hoe sitä itsellesi, muuten homma todella muuttuu hullun hommaksi! Muista: ole vahva koiraasi varten!

      Poista
  9. Hei, kiitos tästä tietopaketista. Perheemme on mahdollisesti muuttamassa kahdeksi vuodeksi Sydneyyn miehen työn takia ja kaikista suurin huolenaiheemme on koiramme kohtalo.

    On todella raastavaa miettiä kumpi vaihtoehto on koiralle paras a. jättää tänne sukulaisten hoitoon, jossa siitä varmasti pidettäisiin oikein hyvää huolta, mutta se ei välttämättä enää sopeutuisi meille takaisin kahden vuoden jälkeen vai b. ottaa mukaan, jolloin joutuu kestämään lentomatkan, karanteenin ja uuden ympäristön. Koiramme saattaa nämä kestää ja haluaa mieluummin olla kuitenkin perheensä kanssa tai sitten pahimmassa tapauksessa aiheuttamme koiralle pysyvät psyykkiset tai fyysiset vammat... arghh.. niin vaikeaa...

    1v 2kk ikäinen westiemme on kyllä oikein tarmokas ja ennakkoluuloton tapaus, tottunut autossa matkustamiseen ja matkustanut jopa 9h putkeen pääasiassa nukkuen, mutta lentomatka tietysti aivan eri juttu. Kuljetuskoppiinkin on tottunut, pienestä pitäen tykännyt nukkua kopissaan, vaikka on jo pitkään automatkoilla istunut turvavöissä. Raha ei ole ongelma, olemme kyllä valmiit maksamaan siitä että saamme koiran mukaamme.

    Tästä kirjoituksesta sai arvokasta tietoa ennen päätöksen tekemistä, kiitos siitä! Pistetään peukut pystyyn että osaisimme tehdä oikean ratkaisun.

    Täytyypä muutenkin lueskella blogiasi. Mukava kuulla samanikäisen kommentteja Australiasta ja Sydneystä ennen mahdollista muuttoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiitos! Muistan itsekin kuinka epätoivon ja toivon sekaisin tuntein tein päätöstä koirani puolesta. Tunsin oloni itsekkääksi, koska tulisin aiheuttamaan pienelle avuttomalle olennolle joka tapauksessa. Herkku oli juuri samanikäinen kun päätin muuttaa Australiaan, jonne kihlattuni työ vei kolmeksi vuodeksi.

      Mutta: kyselin tästä asiasta monilta koiran kouluttajilta ja saman jo tehneiltä omistajilta, ja kaikki he vakuuttivat, että homma onnistuu ja koira on täysin entisensä kotiin tulleessaan. Ja niinhän hän onkin. Itsestäni en tiedä olinko ihan järjissäni sen reilun kk ajan kun koirani oli koneessa ja karanteenissa :D itkua ja ahdistusta ja pahaa oloa. Tätini ja hänen miehensä, joille koirani oli kuin oma lapsenlapsi ja jotka Herkun kentälle veivät, poistuivat sieltä kyyneleet silmissä ja sain puhelinsoiton heti sen jälkeen, että "ei koskaan enää".

      Mutta toisaalta huomaat prosessin aikana, kuinka tärkeä koirasi todella on ja miten vahva voit myös itse olla. Koira ei takuulla pidä lennosta ja loikoilisi mieluummin sylissäsi, mutta ei hän tuskin muista koko juttua kun pääsee kotiin. Koirat elävät kuitenkin niin hetkessä. :)

      Paljon tsemppiä koko perheelle ja tervetuloa Australiaan!

      Poista
  10. Hei, ja kiitos kattavasta kuvauksesta koko prosessia koskien! Veikkaan, että blogisi ja etenkin nämä muutamat postaukset ovat lueskelun kohteena useammankin kerran tässä tulevan vuoden aikana. Olemme lähdössä working holiday -viisumin turvin sinne suuntaan ensi keväänä/alkukesästä, ja edellytyksenä on kohta parivuotiaan sharpei-naaraan pääsy mukaan.

    Valmistelut ja koko reissu yleensäkin ovat vielä alkutekijöissään, mutta kirjoituksesi on avannut silmiä kaikkia byrokratian koukeroita koskien. Onneksi meillä on "luottolääkäri" täällä Suomessa, joka varmasti tekee kaikkensa avustaakseen lähtöpään valmisteluissa. Tuo karanteeniaika vähintäänkin jännittää, mutta ehkä tässä ehtii vielä orientoitua (not)..

    VastaaPoista
  11. Kiitos Jesse. Oletko tietoinen, että Australian lakia muutetaan karanteeniajan osalta? Kuulin tällaisen huhun, ja jos se toteutuu, lyhenee karanteeniaika kymmneneen päivään. Karanteeni ei välttämättä ole se pahin koetinkivi koirallesi, vaan kahden päivän lentomatka.

    Oletteko tulossa vain vuodeksi tänne? Oletteko harkinneet, että jättäisitte koiranne siksi aikaa Suomeen sukulaisille/ ystäville? Urakka kuulostaa aikamoiselta (ja kalliilta), jos koira pitää vielä tuoda takaisin Suomeen vuoden päästä. Itse maksoin tuonnista yhteensä noin 3 500 euroa. Henkisen kärsimyksen ja vaivannäön hintalappuja ei tietenkään ole olemassa, mutta kovia ne olivat. En aio ikinä ryhtyä tähän itse uudestaan.

    Tietenkään omaa isäntää tai emäntää ei kukaan voi korvata, mutta jos aiotte olla täällä vain vuoden, se kuluu yllättävän nopeasti ja voisi olla hyvä harkita muitakin vaihtoehtoja.
    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi taas. Tuo karanteeniaika on muuttunut joulukuun alusta, ja on nyt sen kymmenen päivää mitä uumoiltiinkin. Tuntuu paaaljon helpommalta ajatella kuin tuo aiempi kuukauden pätkä. Daff:n sivuille on myös ilmestynyt erinomainen lomake, jossa vientipäivän määrittämällä sivu laskee oikeat ajankohdat eri toimenpiteiden suorittamiselle. Tämän mukaan on lähdetty menemään, ja tärkeimpänä tietenkin tuo raivotaudin vasta-ainekoe on otettu ja asianmukaiset todistukset löytyvät.

      Koira on meille perheenjäsen, jonka jättäminen Suomeen ei ole oikeastaan huonokaan vaihtoehto. Nämä murheet on nyt kestettävä niin koiruuden kuin omistajienkin, ja toivottavasti (vähintään) vuoden oleilu korvaa tämän koko viennistä koituvan rasituksen ja taloudellisen kulun :)

      Poista
  12. Aivan loistava teksti! Olen etsinyt tietopakettia koiran viemisestä Australiaan tuloksetta kunnes törmäsin tähän tekstiin.:)Meillä ei tällä hetkellä tosin muutto ole mitenkään ajankohtainen, mutta hyvä tietää, että jos tulevaisuudessa joskus onkin!

    VastaaPoista
  13. Kiitos tosi tosi tosi paljon että oot jaksanut kirjottaa tämmösen! Meillä lähtö vuoden sisällä Australiaan kahden dogin kanssa ja tää postaus autto todella paljon! :)

    VastaaPoista
  14. Heippa!

    I'm planning on coming to Australia also and bringing my golden retriver with me. I was wondering that if I do all the paper work and vaccines and stuff on time then can we come together, at the same time, with the same planes and stuff? Or are there different systems for dogs? What worries me a lot, is that she is very-very fragile dog, can't stand loud noises and being alone and stuff. But she's used to traveling with cars and ships. And is it better to come to Sydney or Melbourne?

    Thank you for your post and all the best :)!
    Gerda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi Gerda! In our case, my dog flew alone weeks after I arrived because I was late with the vaccinations and didn't want him to spend extra time in the quarantine. The company I used to ship him only offered one route (Amsterdam-Kuala Lumpur-Sydney) so even if I had been on time, I think I wouldn't have flew via Amsterdam where he spent one night.

      You should definitely get your dog used to loud noises! The trip is two days long and she will hear a lot of airplanes taking off and landing - not to mention the taking offs and landings of his own plane. He is traveling in cargo so there will be noise! Try to look online how to get rid of that stuff. Get him used to vacuum cleaners and other loud noises but making sure there's nothing to be afraid of.

      Are you going to live in Sydney or Melbourne? The quarantine in Sydney was awful to say the least. Old and miserable. Will never put my dog there again. But I also heard they are going to close it. I guess it would be best to be there where you are going to be and where you can visit him. Have you checked my post about Australian quarantine? http://vanitybeachaustralia.blogspot.com.au/2012/11/karanteeni-australiassa.html

      Good luck!

      Poista
  15. Oh and another thing- if I maybe want to bring two dogs, would you happen to have any idea, will the prize be double?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. The price of the quarantine crate might be reduced but the flight is doubled for sure!

      Poista
  16. Moikka,

    Thank you so much for your answer! Atm I'm actually thinking about going to Perth. I can go to which ever city, right? But it is possible to go at the same time with my dog? And do you know, if it's possible to put her asleep for the flight?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No problem! Anything to make your baby's trip easier.

      You will have to check with the company where you can fly and if you can fly on the same flights. I think it is highly recommended that you do NOT put your dog asleep/ drug her. It's making everything even worse. Just make sure she will get a loooooong long walk before the flight and that you don't let her sleep. That way she will be tired during the flights.

      Hope this helps :)

      Poista
  17. isot kiitokset sinulle.olemme myös tuomassa shelttiä ausseihin,perthiin.perthissä ei ole karanteenipaikkaa enään joten koiramme on sydneissä karanteeniajan.sieltä sitten lento viellä perthiin.hinnat on myös muuttuneet ja karanteeniaika on minimissään 10 päivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo varmasti ovat hinnat muuttuneet, ja kuulin myös karanteeniajan lyhenemisestä. Paljon tsemppiä tuleviin koitoksiin, pää kylmänä vaan ja täyttäkää tarkasti kaikki paperit, vaikka tuntuu, ettei ne ikinä lopu!!

      Poista
  18. Hei, kiitos kattavasta paketista!

    Ymmärsinkin siis oikein, että koiran seurana saa olla pidemmästikin kaksi kertaa viikossa mutta ulkoilu saa kestää vain 30min? Ja voiko tälläinen firma ulkoiluttaa koiraa sen lisäksi vielä erikseen?

    Kiitos paljon!

    Terv. Sanni

    VastaaPoista
  19. Kiitos tästä. Olenkin paljon lukenut näistä koiran kuljetuksista. Toki monenlaista kokemusta ihmisillä. Meillä on koiran kuljetushäkki etsinässä, mutta autoon. Pienen koiran kanssa toki on helppo kun on pieni kuljetuslaukku, saa sitten kätevästi lentokoneen matkustamoon koiran mukaan. https://www.jvartiainen.fi/tuoteryhma/1010439

    VastaaPoista

Kiitos!